Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rosół wieprzowy na żeberkach z ziemniaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wypróbowałam też ostatnio doprawianie takiego rosołu w ostatnim momencie majerankiem- polecam.

Rosół wieprzowy na żeberkach z ziemniaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół wieprzowy na żeberkach z ziemniaka

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół wieprzowy na żeberkach z ziemniaka
Pokrojone na porcje żeberka ułożyć w garnku razem z umytą , obraną włoszczyzną i zielem , liściem laurowym ,pieprzem ziarnistym , kostką bulionu warzywnego- lub szczyptę przyprawy . Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ). Ma pozostać ok. 3,5 szklanki rosołu. Wyjąć mięso i warzywa . Rosół przecedzić . Doprawić do smaku . Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w plastry. Kawałek marchewki pokroić w talarki. Podawać podając w talerzu kawałek żeberka , plastry ziemniaków , kilka plasterków marchewki dla dekoracji . Posypać szczypiorem i grubo mielonym pieprzem oraz majerankiem. * warzywa z zupy( marchew , seler i pietruszkę ) można użyć na sałatkę. ** gotując tą zupę robiłam jednocześnie Białą kapustę z pomidorami i żeberkami na ostro - miałam więc 2 obiady za 1 gotowaniem. *** u mnie w domu lubią jak podać osobno musztardę i świeże pieczywo. Po zjedzeniu zupy co niektórzy obgryzają żeberka i zjadają je z musztardą i chlebem - ja osobiście tego nie lubię więc moje mięsko zawsze sie komuś dostaje :)
Rosół wieprzowy na żeberkach z ziemniaka
Żeberka i włoszczyznę zalac wodą i gotować na małym gazie
Rosół wieprzowy na żeberkach z ziemniaka
Wyjąć miękkie żeberka z wywaru i odłożyć
Rosół wieprzowy na żeberkach z ziemniaka
Osobno wyjąć z wywaru włoszczyznę- mozna ją uzyc na sałatkę
Rosół wieprzowy na żeberkach z ziemniaka
Ugotowane osobno ziemniaki pokroic w grube plastry