Sposób przygotowania:
Rosół wieprzowy na żeberkach z ziemniaka
Pokrojone na porcje żeberka ułożyć w garnku razem z umytą , obraną włoszczyzną i zielem , liściem laurowym ,pieprzem ziarnistym , kostką bulionu warzywnego- lub szczyptę przyprawy . Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ). Ma pozostać ok. 3,5 szklanki rosołu. Wyjąć mięso i warzywa . Rosół przecedzić . Doprawić do smaku . Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w plastry. Kawałek marchewki pokroić w talarki. Podawać podając w talerzu kawałek żeberka , plastry ziemniaków , kilka plasterków marchewki dla dekoracji . Posypać szczypiorem i grubo mielonym pieprzem oraz majerankiem. * warzywa z zupy( marchew , seler i pietruszkę ) można użyć na sałatkę. ** gotując tą zupę robiłam jednocześnie Białą kapustę z pomidorami i żeberkami na ostro - miałam więc 2 obiady za 1 gotowaniem. *** u mnie w domu lubią jak podać osobno musztardę i świeże pieczywo. Po zjedzeniu zupy co niektórzy obgryzają żeberka i zjadają je z musztardą i chlebem - ja osobiście tego nie lubię więc moje mięsko zawsze sie komuś dostaje :)
Sprytek
Sprytek