Sposób przygotowania:
Rosół wołowy wg Buni :
Obrać i umyć warzywa . Cebulę i marchew opiec na rumiano na suchej patelni lub w piekarniku ( nie polecam opiekania bezpośrednio na gazie ) .Ułożyć w garnku mięso , warzywa , przyprawy , grzybek .Zalać wodą . Wsypać trochę przyprawy do zup, soli lub dodać kostki bulionowe ( ja traktuję kostki bulionowe jak przyprawę do zup w paście - po prostu wole je od wszelkich granulowanych ) i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 2 godziny na małym gazie ( rosół ma ,, mrugać ,, ).
Wyjąć mięso i warzywa , a rosół przecedzić . Zrobić karmel z cukru i rozprowadzić w rosole .Doprawić do smaku maggi .
Podawać z makaronem, kluskami kładzionymi, ziemniakami w plastrach .Posypywać natką pietruszki .
Powinno zostać na końcu ok.1 litra rosołu ( gdyby się za mocno wygotowywał to można dolać wrzącej wody w trakcie gotowania - nie zimnej bo rosół zrobi się mętny ).
Wyjąć mięso i warzywa , a rosół przecedzić . Zrobić karmel z cukru i rozprowadzić w rosole .Doprawić do smaku maggi .
Podawać z makaronem, kluskami kładzionymi, ziemniakami w plastrach .Posypywać natką pietruszki .
Powinno zostać na końcu ok.1 litra rosołu ( gdyby się za mocno wygotowywał to można dolać wrzącej wody w trakcie gotowania - nie zimnej bo rosół zrobi się mętny ).
jovi
elzbieta8960
Mam pytanie dlaczego nie polecasz Buniu opiekania cebulki bezposrednio nad ogniem?
Babciagramolka
Z prostej przycznyny- wszystkie świństwa spalajacego sie gazu osiadają wtedy na cebulce - a przecież chodzi o to by karmelizacji uległy cukry zawarte w marchewce i cebuli a nie o to by zebrać pochodne spalania gazu .
elzbieta8960
masz racje ,dziekuje za odpowiedz :)
Pyza
Babciagramolka
Hi hi -Wiem wiem -jestem niepoprawna - nic na to nie poradzę ja je traktuję jak maggi czy inną przyprawę . Lubie je po prostu.
Sarenka
Śliweczka
msewka