Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Rosół z brukselką i lanymi kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny niedzielny obiad z brukselka oraz lanymi kluskami. U mnie w domu jadało się go zazwyczaj w sezonie brukselkowym.

Rosół z brukselką i lanymi kluskami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z brukselką i lanymi kluskami

 

  • 1 porcja rosołowa
  • 2 większe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 pora
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • kawałek selera
  • 8 brukselek
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść kapusty białej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki mąki (tyle by uzyskać konsystencje ciasta - gęsta śmietana)

Sposób przygotowania:

Rosół z brukselką i lanymi kluskami
Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy wodą i zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy liść laurowy ziele angielskie i sól i gotujemy 15 minut. W tym czasie obieramy warzywa, kroimy je w plasterki(marchew, pietruszkę i porę) pozostałe w całości, dodajemy do rosołu wraz z natka pietruszki i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 60 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól i mieszamy, W garnku zagotowujemy około 1,5l wody, kiedy zacznie wrzeć przez widelce wlewamy ciasto na lane kluseczki. Odcedzamy. Do miseczek nakładamy kluski, zalewamy gorącym rosołem z warzywami.
Rosół z brukselką i lanymi kluskami
Etap 1 na porcji rosołowej gotujemy rosół z warzywami
Rosół z brukselką i lanymi kluskami
Etap 2 do miski przekładamy składniki na lane kluski
Rosół z brukselką i lanymi kluskami
Etap 3 całość mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
Rosół z brukselką i lanymi kluskami
Etap 4 na wrzącą wodę wlewamy ciasto i gotujemy kluski