Sposób przygotowania:
Rosół z lanymi kluskami wg Buni :
Mięso podzielić na kawałki i ułożyć w szerokim garnku. Cebulę opiec na rumiano (np. na patelni bez tłuszczu ) i dać do garnka razem z resztą obranych warzyw .Dołożyć grzybek i przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , goździk, lubczyk ).Wlać wodę - lekko ją osolić ( ok.1/2 łyżeczki soli )i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie przez 2 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,, ) . Wyjąć mięso .Rosół przecedzić ( powinno go zostać ok 1 litra ).Zrobić na małej patelni karmel z cukru , rozprowadzić rosołem i wlać do garnka . Dodać pokrojony koperek. Doprawić maggi . Zagotować . Zrobić ciasto na lane kluski z jajek , mąki i szczypty wody . Wlewać cienkim strumyczkiem na wrzący rosół i mieszać . Gotować minutę . Zgasić gaz . Podawać posypany dodatkowo świeżym pokrojonym koperkiem . Mięso z rosołu nadaje się na zrobienie drugich dań ( golonki w sosie np. chrzanowym , kurczak w potrawce - białe mięso , pierogi lub paszteciki lub krokiety z reszty kurczaka i wołowiny ) . Z tej porcji wychodzą 4 porcje zupy i 3 II Dania dla 2 osób - moim zdaniem opłaca się ugotować taki rosół .
elzbieta8960