Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Rosół z halibuta z lanymi kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolejna zupa przygotowana podczas warsztatów- oczywiście w nieco innej wersji niż oryginał

Rosół z halibuta z lanymi kluskami

Składniki:

Rosół z halibuta z lanymi kluskami

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół z halibuta z lanymi kluskami
Pietruszkę i marchew obieramy, myjemy, kroimy wraz z białą częścią pora w cienkie słupki o długości około 3 cm. Podsmażamy na rozgrzanym maśle przez 2-3 minuty, dodajemy do wywaru rybnego. Gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Limonkę dokładnie myjemy, osuszamy, ścieramy skórkę na drobnych oczkach. Zupę doprawiamy skórką i sokiem z limonki. Filet z halibuta kroimy na kawałki o grubości około 3 cm, panierujemy z jednej strony w tymianku zmieszanym z rozmarynem, pieprzem, solą i chili. Smażymy od strony panierki na patelni wyłożonej papierem Saga do gotowania i smażenia. Jajka mieszamy z dwoma łyżkami wody, dodajemy tyle mąki, aby powstało nam gęste ciasto. Doprawiamy roztartą w dłoniach pietruszką oraz odrobiną soli i pieprzu. Ciasto wlewamy na gotującą wodę przez cienki lejek lub bezpośrednio z łyżki. Gotujemy 30-60 sekund, odcedzamy. Rosół podajemy z lanymi kluskami i halibutem na niezbyt głębokich talerzach. Dekorujemy liśćmi roszponki i odrobiną skórki z limonki.