Sposób przygotowania:
Rosół z domowym makaronem nitkiWykonanie makaronu:
Na stolnicę sylikonową wsypujemy przesianą mąkę, robimy po środku mąki dołek. Do dołka wbijamy dwa jaja, dodajemy szczyptę soli.
Zagniatamy raz dwa ciasto które dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy cieniutko podsypując mąką. Placki muszą być cienkie i lekko jakby przesuszone.
Kładziemy placki jeden na drugim i zwijamy je( między plackami posypujemy mąką). Kroimy dosyć cieniutkie paseczki i obsypujemy mąką.
Gotujemy w osolonej wodzie z odrobina leju( makaron dzięki temu nie będzie się sklejał)
Wykonanie rosołu:
Do garnka z wodą około 3 litry wkładamy kaczkę i gotujemy na małym ogniu około godziny( mogą zbierać się szumowiny więc je łyżką zbieramy).
Po godzinie dodajemy włoszczyznę i przyprawy, nie zapomnijcie dodać opalona cebule-dzięki niej rosół nie będzie mętny.
Rosół nie ma bulgotać tylko delikatnie pyrkotać.Gotujemy jeszcze z godzinę lub półtora.