pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Rosół z kapłona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zupka gotowana na wolnym ogniu. Doskonale smakuje z makaronem ale również jako idealna baza do sosów i innych zup.

Rosół z kapłona Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rosół z kapłona

 

Sposób przygotowania:

Rosół z kapłona
Części koguta zalewamy zimną wodą (w razie potrzeby wcześniej je płuczemy). Solimy do smaku. Stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy przez około 3-4 godzin. Staramy się nie doprowadzać wywaru do wrzenia. Jeśli już woda zacznie bulgotać podlewamy zimną wodą, aby przerwać ten proces. W międzyczasie zabieramy się za warzywa. Kolejno obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy również przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec. Po kilku godzinach gotowania rosół jest gotowy. Wyjmujemy korpus oraz skrzydła. Jeśli lubimy czysty rosół całość możemy przelać przez sitko pozbywając się również warzyw -> ja ten krok pominąłem. W oddzielnym garnuszku zagotowujemy makaron. Ugotowany zalewamy wywarem. Smacznego.
Rosół z kapłona
Cześći koguta zalewamy zimną wodą w garnku
Rosół z kapłona
Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa i przyprawy
Rosół z kapłona
Ugotowany makaron zalewamy przygotowanym rosołem