edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Rosół z kurczaka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Podany z naleśnikowym makaronem i odrobiną imbiru.

Rosół z kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosół z kurczaka

 

  • Rosół:
  • 2 duże ćwiartki z kurczaka
  • 2,5 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • nieduża cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 duży listek laurowy
  • 10 ziarenek pieprzu
  • sól do smaku
  • Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • woda do nadania ciastu odpowiedniej gęstości
  • łyżka oleju
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Rosół z kurczaka
Ćwiartki kurczaka obmyć zimną wodą, podzielić na dwie części, zdjąć z nich skórę. Włożyć do większego garnka, zalać zimną wodą, zagotować. Kiedy zawrze, przy pomocy sitka lub łyżki zdjąć powstałą pianę, wrzucić przyprawy (oprócz soli). Cebulę obrać, nabić na widelec i opalić nad palnikiem kuchni (niektórzy przypalają na suchej patelni). Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i wraz z cebulą dodać go garnka. Gotować na bardzo wolniutkim ogniu, tak, żeby rosół tylko „mrugał”, dzięki temu pozostanie klarowny. Kiedy mięso i warzywa są na dogotowaniu, posolić do smaku. Mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli zmiksować, odstawić na minimum 20 minut. Po tym czasie, jeśli ciasto jest za gęste, dodać odpowiednią ilość wody, oraz olej i drobniusieńko posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć jak najcieńsze naleśniki. Gotowe naleśniki składać po dwie sztuki, zwijać w rulonik i kroić jak makaron. Włożyć do talerzy i zalać gorącym rosołem. Kiedy jestem podziębiona, lubię do tak podanego rosołu dodać odrobinę świeżo utartego imbiru, dodaje mu troszkę „pazura” i jeszcze bardziej rozgrzewa.
Rosół z kurczaka
Mięso z włoszczyzną, cebulą i przyprawami gotować długo na wolniutkim ogniu.
Rosół z kurczaka
Cieniutkie naleśniki usmażone z dodatkiem dużej ilości natki.