Sposób przygotowania:
Rosół z kurczaka
Ćwiartki kurczaka obmyć zimną wodą, podzielić na dwie części, zdjąć z nich skórę. Włożyć do większego garnka, zalać zimną wodą, zagotować. Kiedy zawrze, przy pomocy sitka lub łyżki zdjąć powstałą pianę, wrzucić przyprawy (oprócz soli). Cebulę obrać, nabić na widelec i opalić nad palnikiem kuchni (niektórzy przypalają na suchej patelni). Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i wraz z cebulą dodać go garnka. Gotować na bardzo wolniutkim ogniu, tak, żeby rosół tylko „mrugał”, dzięki temu pozostanie klarowny. Kiedy mięso i warzywa są na dogotowaniu, posolić do smaku. Mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli zmiksować, odstawić na minimum 20 minut. Po tym czasie, jeśli ciasto jest za gęste, dodać odpowiednią ilość wody, oraz olej i drobniusieńko posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć jak najcieńsze naleśniki. Gotowe naleśniki składać po dwie sztuki, zwijać w rulonik i kroić jak makaron. Włożyć do talerzy i zalać gorącym rosołem. Kiedy jestem podziębiona, lubię do tak podanego rosołu dodać odrobinę świeżo utartego imbiru, dodaje mu troszkę „pazura” i jeszcze bardziej rozgrzewa.
Babciagramolka
Netka
edytaha
edytaha