Książka Kucharska: Smaki Japonii

Rosół z kurczaka z kluskami (Japonia)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Zalać kurczaka wodą i zagotować. Zebrać pianę, następnie dołożyć warzywa i przyprawy...

Rosół z kurczaka z kluskami (Japonia)

Składniki:

Rosół z kurczaka z kluskami (Japonia)

 

  • ROSÓŁ:
  • cały kurczak, pokrojony na kawałki odpowiednie do zupy
  • 3 l wody
  • 1 marchewka, grubo pokrojona
  • 1 cebula, pokrojona na ćwiartki ze skórą
  • 1/4 naci selera, grubo pokrojone
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 natki pietruszki
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka Sosu Sojowego Kikkoman
  • sól
  • pieprz

 

  • KLUSKI:
  • 100g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki schłodzonego bulionu (ze składników podanych powyżej)
  • jajko
  • łyżka Sosu Sojowego Kikkoman
  • 8 łyżek drobno posiekanej pietruszki
  • 8 łyżek drobno posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Rosół z kurczaka z kluskami (Japonia)
Zalać kurczaka wodą i zagotować. Zebrać pianę, następnie dołożyć warzywa i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, następnie wyjąć mięso i warzywa.

Kluski:

wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Bulion, jajko i sos sojowy wymieszać w misce, potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstała masa powinna mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Doprawić zupę Sosem Sojowym Kikkoman, solą i czarnym pieprzem. Wkładać ciasto na kluski po pół łyżeczki do gotującego się rosołu. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.



Podawać zupę posypaną pietruszką i koperkiem.