jola1988

jola1988

Szef Kuchni
[Przepisów: 68]

Rosół z kury na sposób Ujhazy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rosół z kury na sposób Ujhazy wraz z włoszczyzną podajemy osobno.

Rosół z kury na sposób Ujhazy

Składniki:

Rosół z kury na sposób Ujhazy

 

  • 2 porcje
  • Tuszka z kury o masie 1 kg
  • 3 marchwie
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 garść zielonego groszku
  • 1 garść drobnych grzybów
  • 2-3 cząsteczki kalafiora (lub 1-2 liście kapusty włoskiej)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • Szczypta imbiru
  • Sól
  • 6 dag makaronu (najlepsze są nitki)

 

Sposób przygotowania:

Rosół z kury na sposób Ujhazy
Wkładamy do zimnej wody pokrojoną na 4-6 kawałków tuszkę kury, razem z cebulą, czosnkiem, pomidorem i pieprzem (w całości) oraz imbirem. Gdy mięso jest półmiękkie, dodajemy pokrojone w wąskie paski marchew, pietruszkę, seler i grzyby oraz cząsteczki kalafiora (lub kapustę) i gotujemy dalej na małym ogniu. Gotujemy oddzielnie makaron i po odcedzeniu przykrywamy nim kawałki mięsa, wyłożone na półmisek.