SUPERPRZEPIS

Rosół z "kwiatem" o orientalnym smaku

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Rosół z "kwiatem" o orientalnym smaku Więcej zdjęć (5)

Orientalna wersja bulionu z żółtkiem.

Składniki:

Rosół z "kwiatem" o orientalnym smaku

 

  • 2 chochelki do zupy mocnego rosołu drobiowego ( ok. 3/4 szklanki każda)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu ryżowego ( lub winnego z jabłek)
  • 1 pełna łyżeczka pasty z trawy cytrynowej lub 1/2 łyżeczki utartej skórki z cytryny)
  • kawałek świeżego imbiru ( plasterek kilku milimetrowy)
  • 1 goździk
  • szczypta cukru brązowego ( 1/4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu ( odsączonego z zalewy)
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego miąższu twardego pomidora lub czerwonej papryki)
  • 1 listek Kafiru
  • 2 łyżki drobno pokrojonej dymki lub drobnego szczypioru
  • 1, 5 szklanki wody
  • kilka listków mięty

 

Sposób przygotowania:

Rosół z "kwiatem" o orientalnym smaku
Rosół zagotować z listkiem Kafiru, imbirem, szczyptą cukru i goździkiem. Trzymać na małym gazie kilka minut by aromaty przeszły do wywaru. Przecedzić. Wodę zagotować z octem i trawą cytrynową.



Rozdzielić pojedynczo białka od żółtek. Na wrzącą wodę wlać 1 białko i mieszając widelcem spowodować by ugotowało się tworząc nieregularny kształt ( kwiat).Wyjąć łyżka cedzakową na talerzyk. Ugotować tak samo drugie i tez wyjąć kładąc osobno. Potem do wrzątku ostrożnie zsunąć żółtko . Gotować pół minuty tak by środek był płynny. Wyjąć łyżką cedzakową na talerzyk.



Tak samo zrobić z drugim żółtkiem. W miseczki wlać gorący rosół . Ułożyć w nim białka. Na środku każdego umieścić żółtka. Żółtka naciąć delikatnie na środku tak by ukazała się płynna ,, kieszeń" ale by żółtko się nie rozlało. Włożyć w tą lukę pomidora lub paprykę. Całość posypać dymką i zielonym marynowanym pieprzem. Dekorować listkami mięty.
Rosół z "kwiatem" o orientalnym smaku
Rozdzielić białka od żółtek- pojedynczo na porcję
Rosół z "kwiatem" o orientalnym smaku
Zagotować rosół z przyprawami - przecedzić go
Rosół z "kwiatem" o orientalnym smaku
Na wrzącym rosole ugotować pojedynczo białka
Rosół z "kwiatem" o orientalnym smaku
Żółtka ugotować również pojedynczo po minucie i ostrożnie wyjąć