Sposób przygotowania:
Rosół z lubczykiem i domowym makaronem
Mięso dokładnie myję i zalewam 2.5 l wody. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu. Warzywa obieram. Marchew, selera i pietruszkę kroję w kostkę. Cebulę przekrajam na pół i opalam nad ogniem. Do wywaru dodaję liście laurowe, ziela angielskie, warzywa, opaloną cebulę i gałązki lubczyku. Gotuję na minimalnym ogniu około 2 h. Pod koniec doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekany lubczyk.Makaron: wszystkie składniki zagniatam na elastyczne ciasto, rozwałkowuję bardzo cienko, coraz podsypuje odrobiną mąki. Płat ciasta dzielę na równe pasy, układam jej jeden na drugim i kroję w cienkie paseczki. Rozsypuje na blacie podsypanym mąką, by makaron delikatnie wyschł. Gotuję w osolonym wrzatku, odcedzam i przelewam wodą Rosół podaje z domowym makaronem . .