BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Rosół z lubczykiem i domowym makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Z kuchnią polską przede wszystkim kojarzy mi się smak domowego rosołu. Obowiązkowo z własnoręcznie robionym makaronem. Wspaniale pachnie i smakuje.

Rosół z lubczykiem i domowym makaronem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rosół z lubczykiem i domowym makaronem

 

 

  • makaron:
  • szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • 1/5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Rosół z lubczykiem i domowym makaronem
Mięso dokładnie myję i zalewam 2.5 l wody. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu. Warzywa obieram. Marchew, selera i pietruszkę kroję w kostkę. Cebulę przekrajam na pół i opalam nad ogniem. Do wywaru dodaję liście laurowe, ziela angielskie, warzywa, opaloną cebulę i gałązki lubczyku. Gotuję na minimalnym ogniu około 2 h. Pod koniec doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekany lubczyk.Makaron: wszystkie składniki zagniatam na elastyczne ciasto, rozwałkowuję bardzo cienko, coraz podsypuje odrobiną mąki. Płat ciasta dzielę na równe pasy, układam jej jeden na drugim i kroję w cienkie paseczki. Rozsypuje na blacie podsypanym mąką, by makaron delikatnie wyschł. Gotuję w osolonym wrzatku, odcedzam i przelewam wodą Rosół podaje z domowym makaronem . .
Rosół z lubczykiem i domowym makaronem
wywar gotuję na wolnym ogniu, dodaje opaloną cebulę
Rosół z lubczykiem i domowym makaronem
makaron kroję w drobne paseczki i gotuję
Rosół z lubczykiem i domowym makaronem
makaron odcedzam i przekładam na talerz.