Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rosół z makaronem wg Buni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Odgrzebałam stary przepis na rosół . Spisywałam go i robiłam zdjęcie jakieś 4 lata temu. Chyba przyszła pora na poprawki.

Rosół z makaronem wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z makaronem wg Buni

 

  • ¼ kury ( ok. 70 dag)
  • ½ kg porcji rosołowej z indyka
  • ½ kg wołowiny rosołowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • 1-2 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 1 goździk
  • 1 grzybek suszony
  • 1 łyżeczka cukru
  • Przyprawa do zup ( jaką kto lubi ja daję kostkę bulionu drobiowego Knorra )
  • gałązka maggi ogrodowego ( lubczyku )
  • 1 ½ litra wody
  • 2 łyżki usiekanej pietruszki – natki
  • Ugotowany makaron nitki

 

Sposób przygotowania:

Rosół z makaronem wg Buni
Obrać warzywa . Na suchej patelni zrumienić cebule , por i marchewki ( pół pokroić w ozdobne kwiatki i włożyć do garnka bez rumienienia ).Mięso , warzywa, przyprawy zalać zimną wodą .Dodać kostkę bulionową, grzybek i goździk. Wrzucić gałązkę lubczyku. Zagotować . Zmniejszyć gaz . Gotować na wolnym ogniu przez 1 ½ - 2 godzin . W czasie gotowania rosół szumować .Jeśli płyn za mocno odparuje uzupełniać wrzącą wodą . Wyjąć mięso i warzywa. Rosół przecedzić .Na suchej patelni zrobić lekki karmel z cukru i rozprowadzić rosołem- wlać do garnka. Doprawić .Podawać z makaronem posypany natką pietruszki . Mięso obrane z kości , skór i chrząstek przeznaczyć na : - 2/3 białego mięsa na potrawkę ( sos zrobić z 1 szklanki rosołu) - 1/3 białego mięsa i szklankę rosołu + 1/2 marchewki - na galaretkę - resztę obranego razem z warzywami z zupy na farsz do pierogów , naleśników,krokietów czy pasztecików. - warzywa z zupy na sałatkę jarzynową *Daję kostkę bulionową Knorra bo po prostu lubię - nie solę za to wywaru .Przeciwnicy glutaminianu sodu nie muszą jej dawać mogą doprawić rosół jak chcą - ja lubię i używam.
Rosół z makaronem wg Buni
Warzywa podrumienione na patelni na złoto
Rosół z makaronem wg Buni
Mięso i warzywa ułożyc w garnku , dodac przyprawy i zalać wodą
Rosół z makaronem wg Buni
Wyjąć mięso i warzywa z rosołu - do dalszego wykorzystania
Rosół z makaronem wg Buni
Rosół przecedzić dokładnie tak by nie było w nim farfocji