Sposób przygotowania:
Rosół z makaronem wg Buni
Obrać warzywa . Na suchej patelni zrumienić cebule , por i marchewki ( pół pokroić w ozdobne kwiatki i włożyć do garnka bez rumienienia ).Mięso , warzywa, przyprawy zalać zimną wodą .Dodać kostkę bulionową, grzybek i goździk. Wrzucić gałązkę lubczyku. Zagotować . Zmniejszyć gaz . Gotować na wolnym ogniu przez 1 ½ - 2 godzin . W czasie gotowania rosół szumować .Jeśli płyn za mocno odparuje uzupełniać wrzącą wodą . Wyjąć mięso i warzywa. Rosół przecedzić .Na suchej patelni zrobić lekki karmel z cukru i rozprowadzić rosołem- wlać do garnka. Doprawić .Podawać z makaronem posypany natką pietruszki . Mięso obrane z kości , skór i chrząstek przeznaczyć na : - 2/3 białego mięsa na potrawkę ( sos zrobić z 1 szklanki rosołu) - 1/3 białego mięsa i szklankę rosołu + 1/2 marchewki - na galaretkę - resztę obranego razem z warzywami z zupy na farsz do pierogów , naleśników,krokietów czy pasztecików. - warzywa z zupy na sałatkę jarzynową *Daję kostkę bulionową Knorra bo po prostu lubię - nie solę za to wywaru .Przeciwnicy glutaminianu sodu nie muszą jej dawać mogą doprawić rosół jak chcą - ja lubię i używam.
Ankha