Sposób przygotowania:
Rosół z owocami pigwy
Mięso umyć, zalać zimną wodą, lekko posolić i gotować na małym płomieniu pod przykryciem. W połowie gotowania dodać włoszczyznę i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Rosół przecedzić, mięso oddzielić od kości i pokroić je w kostkę. Pigwy umyć, usunąć gniazda nasienne, podzielić je na cząstki i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru.
Do przecedzonego rosołu wrzucić i ugotować obrane i pokrojone ziemniaki oraz cebule podsmażoną, a na końcu dodać pokrojone mięso i miękką pigwę wraz z wodą w której sie gotowała. Rosół doprawić do smaku solą, pieprzem. Przed podaniem posypać natka pietruszki.
Do przecedzonego rosołu wrzucić i ugotować obrane i pokrojone ziemniaki oraz cebule podsmażoną, a na końcu dodać pokrojone mięso i miękką pigwę wraz z wodą w której sie gotowała. Rosół doprawić do smaku solą, pieprzem. Przed podaniem posypać natka pietruszki.