Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 285]

Rosół z owocami pigwy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rosół na mięsie z wołowiny, z owocami pigwy i ziemniakami. Przed podaniem, posypać natką pietruszki.

Rosół z owocami pigwy

Składniki:

Rosół z owocami pigwy

 

  • wołowina z kością - 80 dag
  • marchew
  • pietruszka
  • seler - kawałek
  • owoce pigwy - 40 dag
  • cebula - 15 dag
  • cukier - 2 łyżki
  • ziemniaki - 1/2 kg
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Rosół z owocami pigwy
Mięso umyć, zalać zimną wodą, lekko posolić i gotować na małym płomieniu pod przykryciem. W połowie gotowania dodać włoszczyznę i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Rosół przecedzić, mięso oddzielić od kości i pokroić je w kostkę. Pigwy umyć, usunąć gniazda nasienne, podzielić je na cząstki i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru.

Do przecedzonego rosołu wrzucić i ugotować obrane i pokrojone ziemniaki oraz cebule podsmażoną, a na końcu dodać pokrojone mięso i miękką pigwę wraz z wodą w której sie gotowała. Rosół doprawić do smaku solą, pieprzem. Przed podaniem posypać natka pietruszki. 

Tagi:

wołowina