iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 677]

Rosół z perliczki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki rosół gotuję w naszej rodzinie tylko ja, różni się tym, że jest bardzo esencjonalny i ma delikatny korzenny smak za sprawą dodatku różnych ziół. Jest idealny na świąteczny stół.

Rosół z perliczki

Składniki:

Rosół z perliczki

 

  • 1 średnia perliczka,
  • 2 gałązki lubczyku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 por biała część,
  • natka selera,
  • 1 mała cebula,
  • 3 marchewki,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • kawałek selera naciowego,
  • malutki kawałek gałązki rozmarynu,
  • 1/2 paczki makaronu nitki lub wstążki.

Sposób przygotowania:

Rosół z perliczki

ETAP 1:

Do garnka wlewamy 4 litry wody. Wkładamy dobrze oczyszczone mięso, następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

Marchewki obieramy, wrzucamy do wywaru, dodajemy też lubczyk, natkę, por, natkę selera, ziele angielskie, seler naciowy, rozmaryn. Z cebuli zdejmujemy tylko brudną wierzchnią warstwę, z pozostałą wkładamy do wywaru. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.

Następnie rosół solimy i pieprzymy świeżo zielonym pieprzem. Podajemy z makaronem, posiekaną natką pietruszki i kostkami marchewki.

Tagi:

rosół zupy