Sposób przygotowania:
Wigilijne krokiety z kapustą i grzybamiPrzygotowanie farszu:
Grzyby umyć,namoczyć na parę godz. Odlać wodę . Nalać świeżej wody i ugotować grzyby do miękkości. Następnie odcedzić ,drobno pokroić.
Kapustę oczyścić,umyć .Następnie poszatkować i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Wycisnąć dokładnie z nadmiaru wody.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym smalcu. Połączyć z grzybami i kapustą. Chwilę razem podsmażyć mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Wymieszać,ostudzić.
Przygotowanie naleśników:
Podane składniki na naleśniki zmiksować. Odstawić ciasto na 1/2 godz. Następnie na rozgrzanej patelce smażyć średniej wielkości naleśniki ,z obydwu stron na rumiano.
Składanie krokietów:
Na każdym naleśniku na środku nakładamy po łyżce farszu,rozsmarowujemy.
Zakładamy do środka boki naleśnika a następnie rolujemy je tak aby powstał kształt krokieta.
Panierowanie krokietów:
Do roztrzepanych jajek dodajemy soli i pieprzu do smaku. Zwinięte krokieciki obtaczamy najpierw w jajku a potem w bułce tartej.
Smażenie krokietów:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej . Nakładamy partiami opanierowane krokieciki .
Etap końcowy:
Smażymy krokiety na rumiano z obu stron. Gdy są usmażone odkładamy je na papierowy ręcznik ,by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy jeszcze gorące.