Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jednym z dwunastu wigilijnych dań są u mnie krokieciki z kapustą i grzybami. Moje dzieci zajadają je z keczupem.

Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami

na ciasto :

  • ok. 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • ok. 1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • odrobina soli

na farsz:

  • ok. 1 kg świeżej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1/4 kostki smalcu
  • sól,pieprz do smaku

na panierkę:

Sposób przygotowania:

Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami

Przygotowanie farszu:

Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami
Połączyć zeszkloną cebulę z grzybami i kapustą

Grzyby umyć,namoczyć na parę godz. Odlać wodę . Nalać świeżej wody i ugotować grzyby do miękkości. Następnie odcedzić ,drobno pokroić.
Kapustę oczyścić,umyć .Następnie poszatkować i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

Wycisnąć dokładnie z nadmiaru wody.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym smalcu. Połączyć z grzybami i kapustą. Chwilę razem podsmażyć mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Wymieszać,ostudzić.

Przygotowanie naleśników:

Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami
Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim

Podane składniki na naleśniki zmiksować. Odstawić ciasto na 1/2 godz. Następnie na rozgrzanej patelce smażyć średniej wielkości naleśniki ,z obydwu stron na rumiano.

Składanie krokietów:

Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami
Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy krokieciki

Na każdym naleśniku na środku nakładamy po łyżce farszu,rozsmarowujemy.

Zakładamy do środka boki naleśnika a następnie rolujemy je tak aby powstał kształt krokieta.

Panierowanie krokietów:

Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami
zwinięte krokieciki obtaczamy w jajku i bułce tartej

Do roztrzepanych jajek dodajemy soli i pieprzu do smaku. Zwinięte krokieciki obtaczamy najpierw w jajku a potem w bułce tartej.

Smażenie krokietów:

Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami
Na rozgrzanej patelni partiami smażymy krokieciki

Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej . Nakładamy partiami opanierowane krokieciki .

Etap końcowy:

Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami
Usmażone krokieciki układamy na papierowym ręczniku

Smażymy krokiety na rumiano z obu stron. Gdy są usmażone odkładamy je na papierowy ręcznik ,by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy jeszcze gorące.


Tagi:

krokiety danie