SUPERPRZEPIS

Rosół z udek kurczaka

  • 2
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Rosół z udek kurczaka Więcej zdjęć (3)

U nas niedziela bez rosołku nie ujdzie, raz drobiowy, drugim razem wołowy, mieszany albo z królika, smakuje zawsze:)

Składniki:

Rosół z udek kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół z udek kurczaka

Udka dokładnie myję, przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję. Ewentualne „szumy” zbieram łyżką. Gotuję wolno na małym ogniu.


Marchew, seler,czosnek i pietruszkę obieram i myję. Dodaję do gotującego się rosołu. Połówkę cebuli opiekam na gazie i również dodaję do całości. Dodaję pieprz, ziele angielskie , zmieloną suszoną włoszczyznę i sól ( około 2 łyżeczki, trzeba próbować )umyte liście selera i lubczyku kładę na wierzch . Zostawiam tak rosół, ma tylko „pyrkać” (powoli się gotować).


Gdy mięso i warzywa są miękkie, wyciągam je, mięso wykorzystuję do innego dania, warzywa dodaję wg życzeń domowników do rosołu:) Rosół można podać między innymi z makaronem, najlepiej „nitki” posypany zieleniną, natką lub koperkiem:)


Polecamy: przepis na rosół >>>

Rosół z udek kurczaka
Marchew, seler,czosnek i pietruszkę obieram i myję. Dodaję do gotującego się rosołu. Połówkę cebuli opiekam na gazie i również dodaję do całości. Dodaję pieprz, ziele angielskie , zmieloną suszoną włoszczyznę i sól ( około 2 łyżeczki, trzeba próbować )umyte liście selera i lubczyku kładę na wierzch
Rosół z udek kurczaka
Rosół można podać między innymi z makaronem, najlepiej „nitki” posypany zieleniną, natką lub koperkiem