Sposób przygotowania:
Rosół z udek kurczakaUdka dokładnie myję, przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję. Ewentualne „szumy” zbieram łyżką. Gotuję wolno na małym ogniu.
Marchew, seler,czosnek i pietruszkę obieram i myję. Dodaję do gotującego się rosołu. Połówkę cebuli opiekam na gazie i również dodaję do całości. Dodaję pieprz, ziele angielskie , zmieloną suszoną włoszczyznę i sól ( około 2 łyżeczki, trzeba próbować )umyte liście selera i lubczyku kładę na wierzch . Zostawiam tak rosół, ma tylko „pyrkać” (powoli się gotować).
Gdy mięso i warzywa są miękkie, wyciągam je, mięso wykorzystuję do innego dania, warzywa dodaję wg życzeń domowników do rosołu:) Rosół można podać między innymi z makaronem, najlepiej „nitki” posypany zieleniną, natką lub koperkiem:)
Polecamy: przepis na rosół >>>
edytaha
zbysiowa
O, dobry pomysł, na pewno wykorzystam:)