Sposób przygotowania:
Rosół z winem
Włoszczyznę myjemy, obieramy i przekładamy do garnka. Z kurczaka należy wykroić pierś i udka, resztę przekładamy w całości do garnka. Dodajemy odrobinę soli, nie za dużo lepiej potem dosolić. Wkładamy listki, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, goździki i obrany czosnek. Wszystko zalewamy wodą tak, aby wszystkie składniki się zakryły. Doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy szumowiny i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. Rosół parzymy jeszcze 3 godziny, po takim czasie rosół jest najlepszy. Dobrze jest go od czasu do czasu zamieszać. Gotowy rosół przelewamy przez sitko tak aby został sam wywar. Z powrotem przelewamy do garnka i dolewamy wino. Gotujemy jakieś 10 minut, aby wino odparowało. Podajemy z makaronem i marchewką.
elzbieta8960
justynak223
tak powinno być szumowiny:) Z winem smak jest bardziej wyraźny