justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Rosół z winem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

widziałam ten przepis kiedyś w telewizji i zrobiłam po swojemu

Rosół z winem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z winem

 

Sposób przygotowania:

Rosół z winem
Włoszczyznę myjemy, obieramy i przekładamy do garnka. Z kurczaka należy wykroić pierś i udka, resztę przekładamy w całości do garnka. Dodajemy odrobinę soli, nie za dużo lepiej potem dosolić. Wkładamy listki, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, goździki i obrany czosnek. Wszystko zalewamy wodą tak, aby wszystkie składniki się zakryły. Doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy szumowiny i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. Rosół parzymy jeszcze 3 godziny, po takim czasie rosół jest najlepszy. Dobrze jest go od czasu do czasu zamieszać. Gotowy rosół przelewamy przez sitko tak aby został sam wywar. Z powrotem przelewamy do garnka i dolewamy wino. Gotujemy jakieś 10 minut, aby wino odparowało. Podajemy z makaronem i marchewką.
Rosół z winem
zawsze do rosołu dodaję dużo marchewki lubię jej smak w rosole
Rosół z winem
po zagotowaniu należy usunąć małżowiny i dodać pietruszkę
Rosół z winem
do rosołu najlepiej smakuje makaron można zrobić taki ostrzejszy
Rosół z winem
gotowy rosół z makaronem i ugotowaną marchewką pycha