Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Rosół z zielonym groszkiem i ryżem (Włochy)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 477

W rondlu przesmażyć na oliwie i maśle drobno posiekaną cebulę, gdy zmięknie dodać

Rosół z zielonym groszkiem i ryżem (Włochy)

Składniki:

Rosół z zielonym groszkiem i ryżem (Włochy)

 

  • 1,5 l rosołu (może być z kostki)
  • 400 g ryżu
  • 1  duża cebula
  • 1 kg zielonego groszku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 15 dag tartego sera
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rosół z zielonym groszkiem i ryżem (Włochy)
W rondlu przesmażyć na oliwie i maśle drobno posiekaną cebulę, gdy zmięknie dodać ryż i stale mieszając pogotowac około 5 minut. Następnie dodać zielony groszek, a gdy wszystko przejdzie tłuszczem - zalać gorącym rosołem, przykryć i gotowac jeszcze około 20 minut aż ryż zmięknie. Przed podaniem posypać tartym serem.