BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Rosołek z dodatkiem natki pietruszki i lubczyku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny rosołek ugotowany na mięsie z dodatkiem jarzyn, natki pietruszki i lubczyku podany w towarzystwie ugotowanego makaronu nitki.

Rosołek z dodatkiem natki pietruszki i lubczyku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosołek z dodatkiem natki pietruszki i lubczyku

 

  • mięso rosołowe różnego gatunku około 600 g,
  • marchewki 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • seler kawałek,
  • lubczyk 2 gałązki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • liść laurowy,
  • ziarenka ziela angielskiego 3,
  • natka pietruszki,
  • dodatkowo;
  • makaron nitki ugotowany,

Sposób przygotowania:

Rosołek z dodatkiem natki pietruszki i lubczyku
Jarzyny do rosołu obieramy i płuczemy.

Mięso na rosół dobrze płuczemy zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do zagotowania.

Zdejmujemy szumowiny wytworzone w trakcie gotowania, dodajemy obrane opłukane jarzyny, lubczyk i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.

Po tym czasie dodajemy listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz sól, pieprz i przyprawę uniwersalną ,gotujemy do miękkości mięsa.

Rosół przecedzamy przez sito do drugiego garnka, doprawiamy do smaku w razie potrzeby.

Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.

Po ugotowaniu przepłukujemy zimną wodą odsączamy na sicie a następnie nakładamy na talerze.

Zalewamy gorącym rosołem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Rosołek z dodatkiem natki pietruszki i lubczyku
przygotowujemy jarzynę, następnie obieramy
Rosołek z dodatkiem natki pietruszki i lubczyku
mięso na rosół płuczemy a następnie gotujemy
Rosołek z dodatkiem natki pietruszki i lubczyku
obrane jarzyny wkładamy do gotującego wywaru
Rosołek z dodatkiem natki pietruszki i lubczyku
makaron gotujemy do miekkości w lekko osolonej wodzie

Tagi:

zupa rosół