Sposób przygotowania:
Rosołek z jaglanymi kluseczkami
1.Skrzydełka oczyszczamy,myjemy,osuszamy,dajemy do garnka,zalewamy zimną wodą,około półtora litra. Marchewkę i pietruszkę obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do mięsa i gotujemy do miękkości.Miękkie skrzydełka wyjmujemy a wywar przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. 2.Cebulę obieramy i drobno kroimy,następnie smażymy na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia. 3.Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Ugotowaną przekładamy do miski,dodajemy łyżeczkę masła,mieszamy i na kilka minut przykrywamy pokrywką.Po tym czasie kaszę studzimy. 4.Do wystudzonej kaszy wbijamy jajko,dodajemy mąkę pszenną,bułkę tartą,usmażoną cebulę i koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,mieszamy. 6.W garnku gotujemy osoloną wodę,łyżką wrzucamy niewielkie kluseczki i gotujemy około 5 minut.Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy kluseczki i przekładamy do rosołku.