szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

rostbef w marynacie czosnkowo-sojowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszna wołowina w marynacie sojowo-czosnkowej i pieprzu kolorowego

rostbef w marynacie czosnkowo-sojowej

Składniki:

rostbef w marynacie czosnkowo-sojowej

 

  • 2 kg rostbefu bez kości
  • 3 łyżki oliwy
  • MARYNATA:
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu Worecester
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki pieprzu kolorowego

Sposób przygotowania:

rostbef w marynacie czosnkowo-sojowej
Pieprz kolorowy roztłuc w moździerzu. Czosnek obrać i pokroić na plasterki, dodać resztę składników marynaty i je razem dokładnie wymieszać. Po całym mięsie rozsmarować marynatę, włożyc do szklanego naczynia, przykryć i odstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso obsmażyć z każdej strony na oliwie, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni w czasie pieczenia skrapiając mięso sosem utworzonym podczas pieczenia. Po wystudzeniu pokroić w plastry i podawać z ulubionym sosem do wędlin.