Sposób przygotowania:
Rosyjska zupa Szczi
Kapustę płuczemy i dobrze odciskamy, kroimy. Do garnka dodajemy 3 łyżki masła, rozgrzewamy, dajemy kapustę, chwilę razem smażymy, podlewamy szklanką. Przykrywamy i dusimy 5 minut. Następnie zmniejszamy płomień, dolewamy litr bulionu, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę pieprzu i gotujemy ok 45 minut od czasu do czasu mieszając. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy do nich przecier, smażymy razem chwilę aż się skarmelizuje, podlewamy chochlą zupy i dodajemy całość do garnka z kapustą. Uzupełniamy rosołem jeśli zupa jest za gęsta. Gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec doprawiamy musztarda, ewentualnie pieprzem i solą. Na talerzach na zupę dajemy kleks śmietany i posiekaną natkę.
msewka
marietta
Karol Werner
Karol Werner