bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Rosyjska zupa Szczi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moja wersja popularnej rosyjskiej zupy z kapusty kiszonej

Rosyjska zupa Szczi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rosyjska zupa Szczi

 

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • ok. 1,5 l rosołu
  • marchewka
  • pietruszka
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • śmietana kwaśna
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Rosyjska zupa Szczi
Kapustę płuczemy i dobrze odciskamy, kroimy. Do garnka dodajemy 3 łyżki masła, rozgrzewamy, dajemy kapustę, chwilę razem smażymy, podlewamy szklanką. Przykrywamy i dusimy 5 minut. Następnie zmniejszamy płomień, dolewamy litr bulionu, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę pieprzu i gotujemy ok 45 minut od czasu do czasu mieszając. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy do nich przecier, smażymy razem chwilę aż się skarmelizuje, podlewamy chochlą zupy i dodajemy całość do garnka z kapustą. Uzupełniamy rosołem jeśli zupa jest za gęsta. Gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec doprawiamy musztarda, ewentualnie pieprzem i solą. Na talerzach na zupę dajemy kleks śmietany i posiekaną natkę.
Rosyjska zupa Szczi
Gęsta rosyjska zupa Szczi z kapusty kiszonej i warzyw