Sposób przygotowania:
Różany jabłecznik
Żółtka oddzielamy od białek. Jajka powinny być zimne. Białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie łyżką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Jedną połówkę układamy w formie. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku i podlewamy wodą dodajemy cukier. Dusimy do miękkości, ale tak, żeby się nie rozpadły. Gdy jabłka będą miękkie powinno nam powstać około 1/3 szklanki soku. Do masy dodajemy galaretkę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę odstawiamy do częściowego stężenia, a następnie wykładamy ją na biszkopt. Na masie jabłkowej po stężeniu układamy drugi biszkopt i smarujemy go konfiturą różaną. Żelatynę zalewamy minimalną ilością gorącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i aromat cytrynowy. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę, mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach na ciasto ścieramy czekoladę, Ciasto przechowujemy w lodówce.
monikaT83