Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Różany jabłecznik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasta z jabłkami możemy przygotowywać przez okrągły rok. Zapraszam na kawałeczek pysznego jabłecznika o aromacie róży, smakuje i pachnie wyśmienicie

Różany jabłecznik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Różany jabłecznik

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • MASA JABŁKOWA:
  • 1,2kg jabłek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 3/4 szklanki wody,
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 400g śmietany kremówki,
  • 10g żelatyny,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • aromat cytrynowy,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • słoiczek konfitury różanej

Sposób przygotowania:

Różany jabłecznik
Żółtka oddzielamy od białek. Jajka powinny być zimne. Białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie łyżką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Jedną połówkę układamy w formie. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku i podlewamy wodą dodajemy cukier. Dusimy do miękkości, ale tak, żeby się nie rozpadły. Gdy jabłka będą miękkie powinno nam powstać około 1/3 szklanki soku. Do masy dodajemy galaretkę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę odstawiamy do częściowego stężenia, a następnie wykładamy ją na biszkopt. Na masie jabłkowej po stężeniu układamy drugi biszkopt i smarujemy go konfiturą różaną. Żelatynę zalewamy minimalną ilością gorącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i aromat cytrynowy. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę, mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach na ciasto ścieramy czekoladę, Ciasto przechowujemy w lodówce.
Różany jabłecznik
Białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier.
Różany jabłecznik
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Jedną połówkę układamy w formie.
Różany jabłecznik
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku i podlewamy wodą dodajemy cukier.
Różany jabłecznik
Na masie jabłkowej po stężeniu układamy drugi biszkopt i smarujemy go konfiturą różaną.