jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Róże chrustowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

nie tylko na ostatki dobre na każdą porę

Róże chrustowe

Składniki:

Róże chrustowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka masła
  • śmietana - tyle by ciasto miękkie i elastyczne
  • 3/4 kg smalcu

Sposób przygotowania:

Róże chrustowe
Mąkę wsypać n astolnicę, przesiekać z masłem, żółtkami i cukrem, wlać śmietanę, następnie wyrobić i wybić wałkiem. Taczać gruby wałek na 2 palce, odcinać jednakowe kluski i rozwałkować je na okrągłe placuszki, każdy naciąć w środku w paski, tak by utworzyła sie dookoła ramka.

Przewlec przez co drugi pasek trzonek od łyżeczki i zsuwać go do gorącego tłuszczu, smażyć na złoty kolor, po osaczeniu, posypać cukrem pudrem.