Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Róże Moniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetne na czerwcowe dni.

Róże Moniki

Składniki:

Róże Moniki

 

  • na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy do ozdoby róż

 

 

Sposób przygotowania:

Róże Moniki
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, odrobinę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodać 3 łyżki kwaśniej śmietany, ocet, dobrze zamieszać. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, a następnie szklanką wykrawać koła, które dzielimy na ćwiartki i formujemy róże. Kłaść na gorący olej i smażymy 15 minut na patelni. Róże po ostudzeniu ozdabiamy dżemem truskawkowym. Świetnie smakują z mlekiem.