agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Rozeta truskawkowa wg edytaha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

bardzo prosty przepis, idealne ciasto na wszelakie okazje.

Rozeta truskawkowa wg edytaha Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rozeta truskawkowa wg edytaha

 

  • 3 szklanki mąki
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • opakowanie 16g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy - ale można zastąpić innym
  • miękki tłuszcz do posmarowania tortownicy
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

Rozeta truskawkowa wg edytaha
Przygotować rozczyn drożdżowy. Mleko wymieszać z drożdżami i łyżką cukru, następnie dodać mąkę, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, pozostałym cukrem, rozpuszczonym ostudzonym masłem i wyrośniętym rozczynem. Ciasto dokładnie wyrobić. Przełożyć do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Ciasto podzielić na 7 równych kawałków( ładnie ułożą się w tortownicy). Każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt i smarować dżemem. Złożyć na pół i zwijać w rulony. Formę do pieczenia posmarować miękkim tłuszczem i układać w niej rulony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 40 minut. Wierzch upieczonego ciasta można posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
Rozeta truskawkowa wg edytaha
ciasto dokładnie wyrobić, abyładnie odchodziło od ręki
Rozeta truskawkowa wg edytaha
ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
Rozeta truskawkowa wg edytaha
gotowe rozwalkowane porcje smarować ulubionym dżemem

Tagi:

jajko jajka