zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2335]

Rozgrzewające klopsiki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś coś co mocno rozgrzewa. A co to jest ? A są to bardzo ostre klopsiki, które rozgrzeją każdego zmarzlucha. Idealne na zimna pogodę i podane z ryżem lub makaronem świetnie smakują.

Rozgrzewające klopsiki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rozgrzewające klopsiki

 

 

  • 2 czerwone papryki
  • 4 małe cebule
  • 1 czubata łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie do smaku
  • chili do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Rozgrzewające klopsiki
Pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę i wrzucić na rozgrzany olej do garnka lub na głęboką patelnię. Smażyć to aż lekko zmiękną od czasu do czasu mieszając. Potem dodać do tych warzyw pastę curry i wszystko wymieszać. Wyłączyć ogień i zakryć naczynie pokrywką.

Razem z cebulą i czosnkiem na drobnym sitku zmielić mięso. Potem przełożyć to do miski, wbić jajka, dodać wodę, bułkę tartą i przyprawy do smaku i wyrobić masę.

W garnku zagotować rosół, a mięsa formować małe kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i wrzucać je na rosół. Gotować kilka minut.

Gdy klopsiki będą ugotowane wyłożyć je łyżką cedzakową do podsmażonej papryki, wlać rosół i dodać potem koncentrat oraz resztę przypraw.

Wszystko gotować przez kilka minut i na koniec zagęścić sos mąką wymieszaną z odrobiną wody.

Zagotować i w miarę potrzeby jeszcze doprawić do smaku.

Klopsiki podawać z makaronem lub ryżem.
Rozgrzewające klopsiki
paprykę i cebulę podsmażyć na patelni aż zmiekną
Rozgrzewające klopsiki
dodać ugotowane klopsiki i wlać rosół oraz pozostałe składniki