Sposób przygotowania:
Rozgrzewający krem z dyni z mango
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut wraz z pokrojonym w niedużą kostkę miąższem z dyni. Dodajemy drobno posiekaną białą część pora oraz chili w paseczkach. Smażymy 5 minut, zalewamy wywarem. Gotujemy do miękkości warzyw.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango (plaster mango zostawiamy do dekoracji). Dokładnie miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, imbirem i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Pestki dyni prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Zupę nalewamy na talerze. Dekorujemy kleksami śmietany, paseczkami mango i pestkami dyni.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango (plaster mango zostawiamy do dekoracji). Dokładnie miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, imbirem i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Pestki dyni prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Zupę nalewamy na talerze. Dekorujemy kleksami śmietany, paseczkami mango i pestkami dyni.
kołczu
Ania Hosz
Bernadetta
Sam krem z dyni jest dla mnie zbyt mdły. Z reguły przygotowuję go więc na ostro. Tym razem dodałam mango i zupa wyszła pyszna: słodko- kwaśno- ostra. Polecam podać ją też z pokrojoną w paseczki i usmażoną piersią z kurczaka (z minimalną ilością przypraw, tzn. sól, pieprz, ew. chili)- taka wersja powinna posmakować nie tylko facetom :)
Ania Hosz
jaNina