Sposób przygotowania:
Zupa z zielonej fasolki ze słoikafasolka
Do garnka wlać dwa litry wody. Dodać dowolne mięso, wkroić marchew i gotować do czasu miękkości mięsa. W czasie gotowania na wolnym ogniu zebrać powstałe szumowiny. Następnie dodać suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz liść laurowy i cały czas gotować do pełnej miękkości mięsa. Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i także gotować do ich miękkości.
fasolka
Jak już w wywarze ziemniaki są miękkie, a wcześniej opłukaliśmy fasolkę ze słoika na durszlaku przełożyć ją do gotującej się zupy i chwilkę pogotować na wolnym ogniu. W międzyczasie dodać łyżkę natki pietruszki oraz doprawić przyprawą uniwersalną.
fasolka
W czasie gdy zupa się gotuje przygotować śmietanę. Należy rozprowadzić ją z cukrem oraz z gorącym wywarem z zupy tak długo, aż nie będzie grudek śmietany. Tak rozprowadzoną śmietanę wlać do zupy i szybkim ruchem zamieszać. Całość lekko zagotować. Dodać jeszcze natkę pietruszki i doprawić do smaku. Gotową zupę zdjąć z ognia.
fasolka
Ugotowaną zupę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Jeżeli ktoś nie lubi śmietany można ją pominąć i ugotować czystą zupę. Zupa wyszła bardzo smaczna i pożywna. Jeśli jesteście zwolennikami zup to zachęcam do ugotowania takiej zupki.