jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rożki śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niezwykle proste ciasteczka a jakie smaczne!

Rożki śliwkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rożki śliwkowe

 

  • płat ciasta kruchego wg ulubionego przepisu lub gotowego
  • 1 szklanka suszonych śliwek
  • 150 g czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 5 dag masła
  • masło sklarowane do wysmarowania foremek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rożki śliwkowe
Foremki w kształcie rożków (wysmarowane uprzednio sklarowanym masłem) wylepiamy rozwałkowanym na 0,5 cm ciastem kruchym. Pieczemy rożki w nagrzanym do 180 st.C piekarniku na złocisty kolor. Po ostudzeniu w zagłębienia wkładamy posiekane drobno suszone śliwki. Rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady wkręcamy masło. Polewamy czekoladą rożki i odstawiamy w chłodne miejsce do chwili, aż czekolada stężeje.
Rożki śliwkowe
Foremki w kształcie rożków (wysmarowane uprzednio sklarowanym masłem) wylepiamy rozwałkowanym na 0,5 cm ciastem kruchym