Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Rozmarynowy kurczak z marchewkowym puree

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna wersja tradycyjnej potrawki z kurczaka. Palce lizać!

Rozmarynowy kurczak z marchewkowym puree

Składniki:

Rozmarynowy kurczak z marchewkowym puree

 

  • 2 udka z kurczaka
  • sól morska, świeżo mielony pieprz do przyprawienia
  • 2 gałązki rozmarynu
  • olej roślinny do sażenia
  • 400 g pokrojonej w grubą kostkę marchewki
  • szklanka (150-200 ml) soku pomarańczowego
  • filiżanka (100 ml) mleka kokosowego
  • puszka groszku konserwowego
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Rozmarynowy kurczak z marchewkowym puree
Udka natrzeć pieprzem i solą, rozgrzać tłuszcz w rondlu i obsmażyć kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Następnie podlać odrobiną wody, dodać gałązki rozmarynu na wierzch i zamknąć naczynie. Dusić ok 30 min do miękkości. Marchewkę wrzucić do garnka i zalać sokiem pomarańczowym. Gotować do miękkości, po czym odparować sok i dodać jeszcze mleka kokosowego, Przyprawić sola i pieprzem do smaku, rozgnieść na puree. Ja zostawiam niektóre kawałeczki, gdyż lubię niejednolita konsystencję puree. Groszek odcedzić i wrzucić do garnka, wystarczy tylko podgrzać z łyżką masła i odrobiną soli. Podawać wszystko razem. Puree z marchewki palce lizać. Bardzo poleca, Smacznego!