Sposób przygotowania:
Różowa sałatka ziemniaczana
Ziemniaki i buraki wyszorowałam i upiekłam do miękkości w piekarniku – ok. 30 min. – zawijając je uprzednio w folię aluminiową. Po wystudzeniu obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki, przełożyłam na sito i przelałam wrzątkiem a następnie zimną wodą i dobrze osączyłam. Jeśli nie macie problemów z wątrobą to nie musicie sparzać cebuli, ale taka jest łagodniejsza i lżej strawna.Jabłko obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w drobną kostkę i skropiłam sokiem z cytryny. Razem z cebulą dodałam do ziemniaków i buraków. Oprószyłam całość pieprzem, dodałam sos sojowy, majonez oraz musztardę – dokładnie wymieszałam. Na koniec dodałam natkę pietruszki dla smaku i kontrastu kolorystycznego. Dobrze odstawić sałatkę przynajmniej na godzinę do lodówki żeby smaki się przegryzły. Kiedy postoi trzeba przemieszać i ew. doprawić solą, ale mnie wystarczył sos sojowy.
jaNina
a do tego grzana kiełbaska - mój mąż wciął by to natychmiast :)
gosiczek821