Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Różowe ciasto truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

kolorowe, wesołe ciasto owocowe

Różowe ciasto truskawkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Różowe ciasto truskawkowe

 

  • Biszkopty:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • Masa:
  • 0,5 l smietany 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • 0,5 kg truskawek
  • Reszta:
  • Wiśnie (mogą być z nalewki)
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Różowe ciasto truskawkowe
Składniki na biszkopta podzielic na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao. Upiec osobno przygotowując według tego przepisu: białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Galaretki przygotować w ¾ podanej ilości wody. Przygotować zelatynę, ostudzić. Smietanę ubić na wysokich obrotach na puch. Pod koniec dodać cukier puder i żelatynę oraz 1 szklankę truskawek rozmiksowanych w osobnym naczyniu. Resztę truskawek zostawić na wierzch. Ciemny biszkopt posmarować masa i rozrzucic na niej wisnie. Przykryć jasnym biszkoptem i znów posmarować masą. Ułożyć truskawki i zalac tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Różowe ciasto truskawkowe
wisnie do ciasta mogą być mrozone lub z nalewki