Namffoh

Namffoh

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Tort urodzinowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cudownie kolorowy tort idealny na urodzinowe przyjęcie dla dziecka, czy jako własnoręcznie wykonany prezent dla kogoś bliskiego.

Tort urodzinowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort urodzinowy

 

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • barwnik spożywczy w proszku (niebieski)
  • kakao
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • krem do ciast o smaku śmietankowym Delecta (+mleko)
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy. Do naczynia z żółtkami dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko łączymy z ubitymi białkami. Gotowe ciasto dzielimy po połowie. Do jednej części dosypujemy 1 łyżkę kakao, do drugiej barwnik spożywczy według instrukcji podanej na opakowaniu. Po kolei wylewamy ciasto na tortownicę. Każdy ze spodów pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy nasze krążki są gotowe pozostawiamy je do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem według instrukcji - wystarczy dodać mleko i zmiksować. Gdy nasze ciasto wystygnie rozcinamy każdy z krążków w poprzek na pół tak, aby powstały cztery spody. Jeden z nich - w moim przypadku niebieski - układamy na talerz, na którym będziemy podawać nasz tort. Spód ten smarujemy warstwą kremu i przykrywamy spodem kakaowym. Nakładamy na niego sporą warstwę konfitury - w moim przypadku był to cały słoiczek. Wszystko przykrywamy krążkiem niebieskim i smarujemy kremem. Na górę nakładamy spód kakaowy. Gdy wykonamy tą najbardziej pracochłonną część nadchodzi czas na rozpuszczenie czekolady. Możemy to zrobić w tzw. "łaźni parowej", czyli pokruszyć czekoladę do miseczki umieszczonej nad garnuszkiem z gotującą wodą lub po prostu rozpuścić ją w garnuszku dolewając odrobinę mleka. Należy jednak pamiętać aby nie rozcieńczyć czekolady za mocno! Gdy polewa jest już gotowa wylewamy ją powoli na górę ciasta i pozwalamy jej swobodnie spływać. Nim czekolada wystygnie dekorujemy wierzch kolorową posypką i wstawiamy tort do lodówki. Ciasto będzie najlepsze na drugi dzień gdy biszkopt nasiąknie kremem i konfiturą. Wbrew pozorom nie jest to bardzo słodki deser! Krem przygotowujemy na mleku - nie na śmietanie. Nie dodajemy też do niego cukru. Słodki smak przełamuje również kwaśna konfitura. Polecam wszystkim!
Tort urodzinowy
Układanie wieży z krążków - czas, start! Pyszna zabawa.
Tort urodzinowy
Za nami połowa drogi a tort z każdą chwilą wygląda coraz smaczniej!
Tort urodzinowy
Już prawie koniec. Jeszcze tylko polewa, posypka.. i słodkie oczekiwanie na degustację :)