Sposób przygotowania:
Różowy tort wielkanocny
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 22 cm, tylko dno wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć i odstawić. Gdy przestygnie wyjąć z formy, przekroić na dwa placki. Kremówkę ubić na sztywno, dodając śmietan-fixy pod koniec ubijania. Potem wmieszać serek mascarpone, następnie stopniowo dodawać po łyżeczce soku truskawkowego. Tyle żeby zabarwić krem na różowo. Truskawki pokroić w kostkę. Dolny blat biszkoptu nasączyć sokiem truskawkowym, następnie dać porcje kremu, pokrojone truskawki, znowu porcję kremu i przykryć drugim plackiem. Górę i boki posmarować kremem. Wstawić na godzinę do lodówki. Zrobić dekorację tortu. Masę marcepanową podzielić na kawałki, zagnieść z barwnikami. Uformować z niej kolorowe jajeczka, a z części cienkie czerwone paseczki, które rozwałkować i uformować gniazda. Tort obsypać posypką, na wierzch położyć gniazda z jajeczkami.
cris
marietta
Edward mistrz kuchni