anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Rudy piernik w czapeczce

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smakuje wybornie,jest szybki i długo utrzymuje świeżość.

Rudy piernik w czapeczce

Składniki:

Rudy piernik w czapeczce

 

  • 8 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 filiżanka drobniutko startej marchewki
  • 2 czubate łyżki suszonej mielonej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 szklanka miodu sztucznego
  • 1 mocno czubata łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • 200 gram kwaśnej gęstej śmietany
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 130 gram margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • Polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Rudy piernik w czapeczce
Miód, cukier,przyprawę do piernika,margarynę ,rozpuścić w garnku,przestudzić. Dodać jajka, mąkę śmietanę, marchewkę ,skórkę , rodzynki, powidła i sodę. Dokładnie wymieszać, przelać do tortownicy lub wąskiej głębokiej blaszki (ciasto rośnie bardzo wysokie) Gdy się upiecze i przestygnie, cieniutko smarujemy pędzelkiem polewę czekoladową i posypujemy mieloną suszoną skórką pomarańczową. Piec w 180 st C około 55-60 min. Smacznego.