Sposób przygotowania:
Rurki
przygotować zaczyn z drożdży: drożdże rozkruszyć, dodać troszkę cukru i soli wlać ciepłe mleko i troszkę mąki. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu aż wyrośnie. Na stolnicę wysypać mąkę wlać zaczyn drożdżowy, pokrojoną margarynę oddzielić białka od żółtek i dać tylko żółtka, cukier i zarobić ciasto. Wyrobione ciasto owinąć w ściereczkę i włożyć do zimnej wody do wyrośnięcia, aż wypłynie na wierzch. Następnie rozwałkować na stolnicy, kroić kaski długości około 10 cm, i szer. 3 cm. Wysmarować blaszki rurek tłuszczem i nawijać na blaszki tak aby zachodziło ciasto trochę jedno na drugie. Układać na blachę natłuszczoną, piec na złoty kolor. Po wystudzeniu napełniać dowolnym kremem.