eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rurki Eli z bitą śmietaną

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszne domowe rurki które szybko znikają ze stołu.

Rurki Eli z bitą śmietaną

Składniki:

Rurki Eli z bitą śmietaną

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży (nie więcej)
  • 25 dkg smalcu
  • 1 szklanka cukru-250 ml
  • 1 szklanka mleka-250 ml
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego

 

  • 3 kartoniki śmietany kremówki 30% (kartonik 500 ml)
  • 6 śmietan fixów
  • 6 łyżek cukru pudru (można dać więcej)

 

  • cukier puder do posypania rurek

Sposób przygotowania:

Rurki Eli z bitą śmietaną
Składniki zagnieść na gładkie ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Drewniane patyki do pieczenia rurek(ja kupiłam trzonek do miotły z surowego drewna(nie może być malowane czy nasączane jakimiś substancjami),bez sęków i pocięłam na kawałki 15 centymetrowe).Mogą być metalowe ze sklepu.W oryginale były drewniane.
Ciasto rozwałkować,kroić na pasy o wymiarach-20 cm na 4-5 cm i nawijać na patyki posmarowane cienko smalcem,tak żeby zwoje nachodzły 2 cm na siebie.Piec w temp.170 stopni do zrumienienia.Zdejmować gorące z patyków.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem.Zimne rurki nadziewać bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.Smacznego

Przepis pochodzi z Przyjaciółki z 1956 roku.W oryginale był krem z kwaśnego mleka.Wykonanie i zdjęcie własne.

Tagi:

jajko jajka