Gabi

Gabi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Rurki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto: Składniki miksujemy i ugniatamy ciasto. Robimy to dokładnie aby nie było grudek. Wałkiem ugniatamy

Rurki z bitą śmietaną

Składniki:

Rurki z bitą śmietaną

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 5 dag smalcu
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 10 dag cukru pudru i łyżeczka cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu rumowego

 

  • Krem:
  • pół litra śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Rurki z bitą śmietaną
Ciasto: Składniki miksujemy i ugniatamy ciasto. Robimy to dokładnie aby nie było grudek. Wałkiem ugniatamy cienki placek, tniemy na paski i nawijamy na foremki tak aby brzegi się stykały. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni C. na złoty kolor. Zdejmujemy z foremek a żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę schładzamy, ubijamy, dodajemy żelatynę, cukier waniliowy i cukier puder. Przy pomocy kołnierza dekorujemy ciastka. Smacznego.