PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Rurki z boczkiem i groszkiem cukrowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kolejne udane połączenie makaronu z groszkiem cukrowym oraz usmażonego na chrupko cieniutkiego boczku.

Rurki z boczkiem i groszkiem cukrowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki z boczkiem i groszkiem cukrowym

 

  • 1 szklanka makaronu penne
  • 4 plasterki boczku wędzonego w plasterkach
  • 15 strączków młodego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50ml śmietanki do sosów
  • 100ml bulionu warzywnego lub z indyka
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
  • natka pietruszki posiekana
  • pieprz
  • 1 łyżeczka startego parmezanu do posypania

Sposób przygotowania:

Rurki z boczkiem i groszkiem cukrowym
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Boczek podsmażamy na suchej patelni, następnie układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i kroimy w kostkę. Z bulionu, śmietanki i parmezanu przygotowujemy sos. Doprawiamy pieprzem i natką. W razie potrzeby możemy delikatnie zagęścić mąką. Ugotowany makaron mieszamy z sosem, a następnie boczkiem oraz młodym groszkiem. Całość posypujemy świeżo startym parmezanem.
Rurki z boczkiem i groszkiem cukrowym
Etap 1 Boczek zawsze odsączam na ręczniku papierowym.
Rurki z boczkiem i groszkiem cukrowym
Etap 2 Najpierw połączyłam makaron z sosem.
Rurki z boczkiem i groszkiem cukrowym
Etap 3 Następnie dodałam usmażony boczek.
Rurki z boczkiem i groszkiem cukrowym
Etap 4 A na koniec świeży zielony groszek.