Sposób przygotowania:
Rurki z ciasta miodowego
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i sodą, posiekać z masłem. Dodać płynny miód, jajka, śmietanę i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i pokroić na 2 cm paski. Każdy pasek ciasta zawinąć na foremkę do rurek, obtoczyć w cukrze trzcinowym, ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temp 180 stopni. Krem: Jajko z cukrem i cukrem z wanilią ubić na parze do białości. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce masy jajecznej. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Masę podzielić na 2 części, jedną pozostawić jasną, do drugiej dodać ziarna słonecznika i połowę rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Masy oddzielnie przełożyć do rękawów cukierniczych i napełnić zimne rurki. Po wierzchu ozdobić pozostałą płynną czekoladą.
Nina W.
marietta