Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rurki z ciasta miodowego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Rurki z ciasta miodowego z dwukolorową masą są pokusą dla łasuchów i wyśmienitym dodatkiem do kawy. Smacznego.

Rurki z ciasta miodowego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki z ciasta miodowego

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 15 dag miodu
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • Krem:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 10 dag masła
  • 1/2 szkl słonecznika karmelizowanego
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • sok z cytryny
  • Pozostałe składniki:
  • cukier trzcinowy

 

Sposób przygotowania:

Rurki z ciasta miodowego
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i sodą, posiekać z masłem. Dodać płynny miód, jajka, śmietanę i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i pokroić na 2 cm paski. Każdy pasek ciasta zawinąć na foremkę do rurek, obtoczyć w cukrze trzcinowym, ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temp 180 stopni. Krem: Jajko z cukrem i cukrem z wanilią ubić na parze do białości. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce masy jajecznej. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Masę podzielić na 2 części, jedną pozostawić jasną, do drugiej dodać ziarna słonecznika i połowę rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Masy oddzielnie przełożyć do rękawów cukierniczych i napełnić zimne rurki. Po wierzchu ozdobić pozostałą płynną czekoladą.
Rurki z ciasta miodowego
Mąkę posiekać z masłem i dodać pozostałe składniki
Rurki z ciasta miodowego
Zagnieść ciasto rozwałkować pokroić i zawijać na foremki
Rurki z ciasta miodowego
Obtoczyć w cukrze trzcinowym i ułożyć na blaszce
Rurki z ciasta miodowego
Z masła i masy jajecznej utrzeć puszysty krem