Sposób przygotowania:
Rurki z kremem z białek
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.Dodać pozostałe składniki(śmietanę,jajka,cukier,masło).Dokładnie wymieszać,zagnieść i zostawić w lodówce na pół godziny.Po wyjęciu z lodówki,ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3mm.Pokroić na długie paski o szer.2cm i nawijać na posmarowane olejem metalowe rurki tak aby zwoje zachodziły na siebie.Układać na blaszce przykrytej i natłuszczonym pergaminem.Posmarować roztrzepanym jajkiem ciasto na rurkach.Piec w piekarniku ok 15 min w 180 stopniach.Wyjąć,zdjąć ciastka z foremek i zostawić do ostudzenia. Krem Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody, pozostawić do ostudzenia.Białka ubić na sztywno,dodać cukier ciągle mieszając.Na koniec dodać żelatynę. Wyciskać krem przez szprycę do rurek.Na koniec posypać cukrem pudrem.
haniakson