agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ruska lasagne z porami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lasagne jest efektem pozostałości z dnia poprzedniego, ale tak zasmakowało rodzinie, że teraz przygotowuję specjalnie farsz tylko na nią:)

Ruska lasagne z porami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ruska lasagne z porami

 

 

Sposób przygotowania:

Ruska lasagne z porami
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i gdy będą jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Pozostawić do ostygnięcia. cebulę obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w małą kostkę. Podsmażyć razem na oleju. Połączyć z serem i ziemniakami. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Por pokroić w cienkie plastry podsmażyć na złoty kolor. W żaroodpornym naczyniu ułozyć farsz, następnie makaron, plastry pora i tak do wykończenia składników. Ostatnią warstwą są pory. Naczynie zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć folię i piec jeszcze 10 minut. Smacznego:)
Ruska lasagne z porami
do naczynia żaroodpornego nałożyc porcję farszu
Ruska lasagne z porami
następnie ułozyc warstwę makaronu do lasagne
Ruska lasagne z porami
pory pokroić w plastry i podsmażyć na złoty kolor
Ruska lasagne z porami
nastepną warstwą ną podsmażone pory i tak do wykończenia składników