Sposób przygotowania:
Ruska lasagne z porami
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i gdy będą jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Pozostawić do ostygnięcia. cebulę obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w małą kostkę. Podsmażyć razem na oleju. Połączyć z serem i ziemniakami. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Por pokroić w cienkie plastry podsmażyć na złoty kolor. W żaroodpornym naczyniu ułozyć farsz, następnie makaron, plastry pora i tak do wykończenia składników. Ostatnią warstwą są pory. Naczynie zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć folię i piec jeszcze 10 minut. Smacznego:)