iza.k

iza.k

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Ruskie pierogi Izy.k

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe ruskie pierogi okraszone stopioną słoninką

Ruskie pierogi Izy.k Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ruskie pierogi Izy.k

 

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi Izy.k
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy łyżeczkę soli dodajemy jajko i wodę. Zagniatamy ciasto i w miarę potrzeby możemy dodać wody bądź mąki jeżeli ciasto będzie za luźne bądź za gęste. Kiedy będziemy mieć już gotowe ciasto przykrywamy aby się nie zeschło. Teraz możemy przygotować farsz. Kroimy w kosteczkę cebule i dusimy. Ziemniaki przecieramy przez maszynkę bądź praskę do ziemniaków aby nie było grudek. Dodajemy twarożek i cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystko do jednolitej konsystencji. Stolnice posypujemy mąką i rozwałkujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm. Maszynką do pierogów wycinamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Do gotującej wody dodajemy soli i wrzucamy pierogi. Gotujemy kilka minut. Gotowe pierogi krasimy wcześniej roztopioną słoninką. Smacznego!
Ruskie pierogi Izy.k
Konsystęcja ciasta jest delikatna i dobrze się rozwałkowuje.
Ruskie pierogi Izy.k
Do farszu potrzebne są zimniaki, twarożek, podsmażona cebulka oraz sól i pieprz do smaku.
Ruskie pierogi Izy.k
Tak wyglądają zrobione już pierogi gotowe już do wrzucenia do wody.
Ruskie pierogi Izy.k
Słonina pokrojona w kostkę i podsmażona na patelni jest świetną okrasą do ruskich pierogów.

Tagi:

jajko jajka