SUPERPRZEPIS

Ruskie pierogi podobno rodem z Lwowa

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Ruskie pierogi  podobno rodem z Lwowa Więcej zdjęć (5)

Uwielbiam ruskie pierogi we wszelkiej postaci od zawsze.

Składniki:

Ruskie pierogi podobno rodem z Lwowa

 

  • 1 szklanka mąki + mąka do posypania
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • 1 szklanka białego sera ( twaróg półtłusty - ok. 20 dag)
  • 1/2 szklanki puree ziemniaczanego
  • 3 cebule
  • 5 dag słoniny
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • pieprz mielony
  • 3 łyżeczki kminku w ziarnach

 

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi podobno rodem z Lwowa
Pokroić drobno słoninę i wytopić na małe skwarki. Zdjąć z patelni skwarki , a na tłuszczu usmażyć na złoto drobno pokrojoną cebulę.

Rozetrzeć dobrze biały ser z puree ziemniaczanym. Dodać połowę usmażonej cebuli ( resztę zostawić na patelni z tłuszczem do okraszenia) i skwarki. Doprawić farsz solą i pieprzem( dużo pieprzu).

Przesianą mąkę ze szczyptą soli wsypać do miski. Zaparzyć wrzątkiem. Wyrobić sprężyste ciasto. Wałkować ciasto i wycinać z niego krążki szklanką . Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu. Zlepiać pierożki i układać na wysypanej mąka tacce.

Zagotować w garnku osoloną wodę . Wkładać ostrożnie pierożki tak by nie przerwać wrzenia wody. Wyjmować łyżka cedzakową po wypłynięciu.

Ułożyć do ostygnięcia tak by się nie stykały ( ja smaruję delikatnie olejem za pomocą pędzelka kuchennego). Gdy pierogi ostygną rozgrzać na patelni olej i na gorącym obsmażyć na rumiano pierogi posypując w trakcie smażenia kminkiem.

Podawać okraszone cebulką .



* Z tej ilości składników wyszło mi 50 małych pierożków ( wycinam ciasto szklanką i nakładam płaską łyżeczkę farszu bo nie lubię takich ,, napchanych" pierogów)
Ruskie pierogi  podobno rodem z Lwowa
Przygotować farsz z puree ziemniaczanego-twarogu-cebuli-skwarek i przypraw
Ruskie pierogi  podobno rodem z Lwowa
Przygotować ciasto parzone-wałkować i wycinać krążki
Ruskie pierogi  podobno rodem z Lwowa
Sklejone pierogi gotować w osolonej wodzie
Ruskie pierogi  podobno rodem z Lwowa
Odcedzone i ostudzone pierogi smażyć posypane kminkiem na rumiano