frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Ruskie pierogi z serem i cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Większość rodzinki uwielbia takie pierogi więc postanowiłem przygotować. Wyszły wyśmienite, farsz przygotowałem wcześniej.

Ruskie pierogi z serem i cebulką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ruskie pierogi z serem i cebulką

ciasto:

  • mąka 300 g
  • woda wrząca 250 ml
  • sól szczypta

farsz:

  • ser biały 250 g
  • ziemniaki ugotowane 300 g
  • cebula 1 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia cebuli

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi z serem i cebulką
Mąkę przesiać i zaparzyć wrzącą wodą mieszając cały czas łyżką. Następnie rękoma wyrobić ciasto elastyczne. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut, a w tym czasie przygotować farsz do pierogów z białego sera, podsmażonej cebulki ziemniaków gotowanych. 

Ciasto rozwałkować podsypując delikatnie mąką dosyć cienko. Wykrawać foremką krążki i nakładać farsz, sklejać dokładnie i na brzegach zrobić ozdobny wzorek. 

Pierogi wrzucać posolony wrzątek, dotować około 2-3 minuty od zagotowania. 

Wyjmować i okrasić tłuszczem z cebulką lub słoniną.
Ruskie pierogi z serem i cebulką
z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto
Ruskie pierogi z serem i cebulką
Następnie rozwałkować ciasto cieniutko podsypując lekko mąką
Ruskie pierogi z serem i cebulką
wykrawać krążki i nakładać na każdy farsz
Ruskie pierogi z serem i cebulką
sklejać pierogi i zrobić ozdobny brzeg piargów
Ruskie pierogi z serem i cebulką
wrzucać na wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia.