SUPERPRZEPIS

Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem

  • 1
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem

Do tradycyjnego farszu na ruskie pierogi postanowiłam dodać świeżej bazylii oraz czosnku. Polane masełkiem czosnkowym smakowały doskonale!

Składniki:

Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem

Ciasto (na ok. 30 pierogów)

  • 200 g mąki + do podsypywania
  • 4 łyżki oleju smakowego z bazylią
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz

Dodatkowo

  • masełko czosnkowe do omaszczenia

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem

Ciasto:

Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem
Składniki na ciasto siekamy ze sobą, wałkujemy i wycinamy krążki

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wałkujemy na cienki placek (grubości ok. 2 mm). Literatką wykrawamy krążki.

Farsz:

Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem
Zmielony ser oraz ziemniaki łączymy z cebulką, czosnkiem, bazylią i przyprawami

Ser i ziemniaki mielimy, dodajemy przyrumienioną na margarynie cebulkę, posiekaną bazylię oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

Wykonanie:

Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem
Farszem nadziewamy krążki, zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie

Farsz nakładamy na każdy krążek, zlepiamy. Gotowe wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia pierożków na wierzch. Maścimy stopionym masełkiem czosnkowym.