Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie a`la Igraszki
Ziemniaki obieramy kroimy na 4 części, wsypujemy 2 łyżeczki soli, zalewamy je wodą i gotujemy 20-30 minut do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków.
Na patelni przesmażmy 10 minut pokrojony w kostkę boczek wędzony. Kiedy boczek się wytopi dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy szczyptę soli i smażymy kolejne 8 minut lub do momentu kiedy cebula zmięknie i ładnie się zarumieni.
Do ziemniaków, dodajemy ser, 2/3 boczku z cebulą – mieszamy aż do połączenia się składników i doprawiamy farsz solą i dość dużą ilością pieprzu – odstawiamy na 15 minut aby smaki się przegryzły. Do rondelka wlewamy wodą, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, wlewamy gorącą wodę i za pomocą widelca łączymy wszystkie składniki.
Kiedy składniki się połączą ciasta przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkowujemy, kubkiem wycinamy koła, na środek każdego nakładamy porcję farszu i sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie po 2-3 minuty. Ugotowane pierogi serwujemy polane pozostała cebulką z boczkiem, smacznego ;)
Na patelni przesmażmy 10 minut pokrojony w kostkę boczek wędzony. Kiedy boczek się wytopi dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy szczyptę soli i smażymy kolejne 8 minut lub do momentu kiedy cebula zmięknie i ładnie się zarumieni.
Do ziemniaków, dodajemy ser, 2/3 boczku z cebulą – mieszamy aż do połączenia się składników i doprawiamy farsz solą i dość dużą ilością pieprzu – odstawiamy na 15 minut aby smaki się przegryzły. Do rondelka wlewamy wodą, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, wlewamy gorącą wodę i za pomocą widelca łączymy wszystkie składniki.
Kiedy składniki się połączą ciasta przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkowujemy, kubkiem wycinamy koła, na środek każdego nakładamy porcję farszu i sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie po 2-3 minuty. Ugotowane pierogi serwujemy polane pozostała cebulką z boczkiem, smacznego ;)