Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie z ostropestem
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy jajko, olej i sól. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i mielimy przez maszynkę razem z serem białym. Boczek kroimy w drobną kostkę i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy poszatkowaną cebulę. Podsmażamy do zrumienienia. Zawartość patelni łączymy z ziemniakami i serem. Doprawiamy ostropestem, solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na kilka kawałków. Jeden z nich wałkujemy na grubość 1- 1,5 mm. Resztę przechowujemy w folii aby nie wyschło. Szklanką lub okrągłą foremką wycinamy krążki. Pozostałe skrawki zagniatamy i przykrywamy folią. Na każdy kawałek nakładamy odpowiednią ilość farszu i zlepiamy brzegi. Uformowane pierogi przykrywamy ściereczką aby nie wyschły.
Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Wkładamy po kilka aby po wypłynięciu zapełniały swobodnie powierzchnię. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy okraszone cebulką.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i mielimy przez maszynkę razem z serem białym. Boczek kroimy w drobną kostkę i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy poszatkowaną cebulę. Podsmażamy do zrumienienia. Zawartość patelni łączymy z ziemniakami i serem. Doprawiamy ostropestem, solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na kilka kawałków. Jeden z nich wałkujemy na grubość 1- 1,5 mm. Resztę przechowujemy w folii aby nie wyschło. Szklanką lub okrągłą foremką wycinamy krążki. Pozostałe skrawki zagniatamy i przykrywamy folią. Na każdy kawałek nakładamy odpowiednią ilość farszu i zlepiamy brzegi. Uformowane pierogi przykrywamy ściereczką aby nie wyschły.
Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Wkładamy po kilka aby po wypłynięciu zapełniały swobodnie powierzchnię. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy okraszone cebulką.
cheffko
sammakko